Friday 14 January 2022

ΝΕΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ! ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ


 

 

 

«Εξομολογούμαι Μετεωριζόμενος σε άνω τελεία!»

Υπεύθυνη σεμιναρίου Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου

 

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών.

Η εξάσκηση των ηθοποιών περιλαμβάνει:

• σχολαστική επεξεργασία θεατρικών - ή άλλων - ερωτικών και μη εξομολογήσεων μέσω της αποδόμησής τους σε νοήματα, ενέργειες, χειρονομίες, ήχους, ρυθμό, τονικότητες, δυναμικές, αρχιτεκτονική, επανάληψη.

Εφαρμογή της

• εξάσκηση στη σωματική συνθήκη των sats, της ενέργειας δηλαδή του ηθοποιού η

οποία προηγείται της οποιασδήποτε σκηνικής δράσης, όπως αυτή καθορίζεται στα πλαίσια της μεθόδου viewpoints της Αν Μπόγκαρντ. «Τι κάνω πριν αρχίσω να κάνω.» Εξοικείωση με τα στάδια λόγου προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με το κείμενο ,να το κατανοήσουμε ,να το αγαπήσουμε, να το ανακαλύψουμε ,να το επεξεργαστούμε, να το αμφισβητήσουμε, να το επικοινωνήσουμε. Η διαδικασία αυτή εμπεριέχει 3 βασικά στάδια:

Ά ΣΤΑΔΙΟ: Kάνω δικό μου το κείμενο ,προσπαθώντας να ανακαλύψω την κάθε λέξη ξεχωριστά, το γεύομαι και το σωματοποιώ με τις αισθήσεις μου κι όχι εγκεφαλικά. Eκφορά κάθε λέξης ως ανεξάρτητου, αυτόνομου στοιχείου.

Β΄ΣΤΑΔΙΟ: Ερευνούμε το κείμενο από την αρχή, σαν να είναι μια ξένη γλώσσα, προσπαθούμε να το ανακαλύψουμε σπάζοντας τα δεδομένα του προκαθορισμένου ρυθμού, της υπάρχουσας στίξης που υποβάλλει το νόημα, κάθε νόημα μας εκπλήσσει από την αρχή. Η μία λέξη φέρνει την άλλη, οι συνδέσεις μπορεί να είναι παράδοξες το ίδιο και οι παύσεις. Αποκωδικοποιώ το κείμενο για να το συναρμολογήσω από την αρχή.

Γ΄ ΣΤΑΔΙΟ: Aπευθύνω το κείμενο, το αφηγούμαι, μεταδίδω το νόημα, βασικό στοιχείο πια ο παρτενέρ ακροατής. Ακούει; Καταλαβαίνει; Πώς αντιλαμβάνεται το νόημα και τι του προκαλεί; Η αιτία του λόγου μου είναι ο άλλος. Με σκοπό να ξεχάσει ο ηθοποιός την εικόνα του εαυτού του. Οι παραπάνω συνθήκες θεωρούνται προαπαιτούμενα για την έκφραση εξομολόγησης. Δεν ερωτεύομαι, μισώ, κρίνω, λυπάμαι με την εξομολόγησή μου, αλλά με παρασύρει αυτός που βρίσκεται «εκεί». Η έκφραση μετεωρίζεται λίγα εκατοστά έξω από το στήθος του ηθοποιού. Χωρίς καλλιέπεια. Στην περίπτωση αυτή, ο στοχασμός και η άσκηση πάνω στη φόρμα, είναι τα στοιχεία εκείνα που – ενδεχομένως - χαράζουν κάποιο δρόμο προς το νόημα και την συγκίνηση.

Υλικό του σεμιναρίου:

• αποσπάσματα από θεατρικά κείμενα

• στίχοι λαικών ασμάτων

• ερωτικές και μη επιστολές

• δημοτική ποίηση

• ποίηση

 

ΠΟΤΕ:

Παρασκευή 18/2 & 25/2 18:00-21:00

Σάββατο 19/2 & 26/2 18:00-21:00

Κυριακή 20/2 & 27/2 16:00-19:00

 

Σύνολο 18 ώρες!

Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ

 

 

 

*Τηρούνται αυστηρά τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία από τη μετάδοση του Covid-19

*Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων!

 

Αίτηση συμμετοχής/Αποστολή βιογραφικού: omniatheater@gmail.com

Πληροφορίες/ Επικοινωνία: 6997 165761

 

Διοργάνωση:

ΟΜΝΙΑ εργαστήρι θεάτρου

Αμύντα 7, (πλησίον ρωμαϊκής αγοράς) Θεσσαλονίκη

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ελεονώρα Αϊβαζίδου

omniatheater@gmail.com

https://www.facebook.com/Omniatheater18

http://omniatheater.blogspot.com/

 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

H Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου είναι γεννημένη στην Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Εργάζεται ως ηθοποιός από το 2003 κι έχει συνεργαστεί με την Μάρθα Φριντζήλα στην ομάδα «Δρόμος με Δέντρα», τον Γιάννη Λεοντάρη στην ομάδα «Κανιγκούντα», τον Ακύλλα Καραζήση, την Κατερίνα Ευαγγελάτου, τον Σωτήρη Χατζάκη, την Γλυκερία Καλαιτζή, τον Βίκτωρα Αρδίτη κ.α. Παρακολούθησε σεμινάριο με τους SITI COMPANY,το 2006 όπου εξασκήθηκε στις μεθόδους VIEWPOINTS, SUZUKI και COMPOSITION.Απο το 2017-2020 είναι καθηγήτρια στην Δραματική σχολή του Κ.Θ.Β.Ε 2017-2020 Aπο το 2006 μέχρι το 2013 δούλεψε ως ηθοποιός κι εμψυχώτρια viewpoints της ομάδας «Κανιγκούντα». Απόρροια της μεθόδου αυτής είναι οι παραστάσεις: «ΒΕΓΓΕΡΑ», Eθνικό θέατρο, «ΠΟΛΗ-ΚΡΑΤΟΣ», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Χαϊδελβέργη, Τeatre De la Ville, «ΚΥΚΛΟΙ –ΙΣΤΟΡΙΕΣ», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Επίσης το 2013 έκανε σεμινάριο viewpoints για ηθοποιούς και σκηνοθέτες με τον Γιάννη Λεοντάρη. Το 2014 προσάρμοσε την μέθοδο για παιδιά κι έκανε το σεμινάριο «Βρισκόμαστε Μαζί Εδώ ΚαιΤώρα », με την Ίρις Νικολάου, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Και το 2015 έκανε το σεμινάριο «VIEWPOINTS –CAMERA” στην Αμοργό, και στο Μουσικό Χωριό, με την Ολίβια Τφαρντοφσκα.

 

 

 

No comments:

Post a Comment