Monday 27 January 2020

Εργαστήριο φωνητικής και θεατρικού τραγουδιού


Το εργαστήρι θεάτρου OMNIA ανακοινώνει την έναρξη 
πεντάμηνου (Φεβρουάριος-Ιούνιος) κύκλου εργαστηρίου 
Φωνητικής και Θεατρικού τραγουδιού. 


Κάθε Τετάρτη 6-8μ.μ.

Το εργαστήριο αφορά σε επαγγελματίες/ερασιτέχνες ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, τραγουδιστές, εκφωνητές, εκπαιδευτικούς, performers και σε όποιον ενδιαφέρεται να εξερευνήσει τη χρήση και τη λειτουργία του αναπνευστικού και φωνητικού του μέσου.



Το φωνητικό σύστημα αποτελείται από τις φωνητικές χορδές , τις ψευδοχορδές και το φωνητικό άδυτο.  Ο αέρας που εκπέμπεται από τους πνεύμονες θέτει σε κίνηση τις φωνητικές χορδές. Μέσα στο φωνητικό άδυτο σχηματίζεται η φωνή που μεταφέρεται διαμέσου του ηχείου προς τα έξω.
Από τους επαγγελματίες χρήστες φωνής μερικοί είναι επιρρεπέστεροι στην πρόκληση φωνητικών διαταραχών, είτε διότι κάνουν φωνητική κατάχρηση, είτε διότι κάνουν κακή χρήση της φωνής τους. Οι επαγγελματίες που παραπονούνται συνηθέστερα για φωνητική κόπωση είναι οι δάσκαλοι, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι πωλητές, οι υπάλληλοι  υποδοχής, οι γιατροί, οι εκφωνητές της τηλεόρασης και που ραδιοφώνου, αλλά και οι τραγουδιστές κάθε είδους τραγουδιού, που κάνουν πολύωρες πρόβες. Οι επαγγελματίες τραγουδιστές και οι ηθοποιοί είναι πολύ ευάλωτοι χρήστες φωνής επίσης, διότι το παραμικρό πρόβλημα της φωνής τους μπορεί να είναι δυσβάσταχτο και να ανατρέψει το επαγγελματικό τους πρόγραμμα. 
Το εργαστήριο αφορά ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, τραγουδιστές, εκφωνητές/δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς και γενικά όσους θέλουν να βελτιώσουν τη χρήση και την επίγνωσή τους πάνω στο φωνητικό όργανο.
Θα μάθουμε να ασκούμε την ολική αναπνοή, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση του διαφράγματος , πράγμα που θα βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο, δυναμική, αντοχή, ένταση και ποιότητα του ήχου. Θα ανιχνεύσουμε διάφορους τρόπους τοποθέτησης της φωνής/ποιότητα ηχοχρώματος (σημεία πρόσκρουσης του εκπνεόμενου αέρα) π.χ. λαρυγγική, ρινική, μάσκας… και θα ερευνήσουμε τα ηχεία του σώματος. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με πρακτική εφαρμογή πάνω σε κείμενα και τραγούδια που θα δοθούν κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Διδάσκει η Ελεονώρα Αϊβαζίδου Σωρείτης Ηθοποιός-σκηνοθέτης- μουσικός
(Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κ.Θ.Β.Ε., πρώην μέλος του θεάτρου τέχνης Ακτίς αελίου, ιδρυτικό μέλος του eclipses group theater, ιδρύτρια του εργαστηρίου θεάτρου OMNIA)




Ορθοφωνία

Η ορθή χρήση του φωνητικού οργάνου. Μέσα από την αναπνοή, την άρθρωση και την τοποθέτηση της φωνής. Ασκήσεις αναπνοής που ενεργοποιούν και ενδυναμώνουν το διάφραγμα. Εργασία πάνω στην καθαρή και σαφή εκφορά των φθόγγων και των φωνημάτων. Εξερεύνηση των ηχείων στο σώμα και τις διαφορετικές ποιότητες ήχου που μπορούν να παραχθούν. Παιχνίδι με τα ηχοχρώματα και τα σημεία πρόσκρουσης του εκπνεόμενου αέρα.



Θεατρικό τραγούδι

Το τραγούδι ως σύνδεση με τη θεατρική σκηνή. Πότε, πώς και γιατί ξεκινάει ένας ρόλος να τραγουδάει; Τι άλλο μπορεί να είναι ένα τραγούδι επί σκηνής πέρα από  την ανάγκη του ρόλου να εκφραστεί ; Ποια τα εφόδια του ηθοποιού για να ερμηνεύσει ένα τραγούδι; Είναι απαραίτητο αυτό που λέμε «καλή» φωνή; Οι αξίες κι οι αξιώσεις στο θεατρικό τραγούδι και στο θέατρο είναι κοινές. Γιατί το θεατρικό τραγούδι δεν είναι τίποτα άλλο από ερμηνεία ενός ρόλου που εμπεριέχει νότες. 

Πληροφορίες/ Εγγραφές: 6997165761
omniatheater@gmail.com
 https://www.facebook.com/Omniatheater18/

No comments:

Post a Comment