Saturday 26 September 2020

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

 


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2020-21

 

Τετάρτη:

18:00-19:30 Φωνητική (Ελεονώρα Αϊβαζίδου)

20:00-22:00 Κινησιολογία (Χάρης Πεχλιβανίδης)

 

Παρασκευή:

18:00-21:00 Ενηλίκων (Ελεονώρα Αϊβαζίδου)

 

Σάββατο:

11:30-12:45 Παιδικό (Ελεονώρα Αϊβαζίδου/Μαρία Καστανάρα)

13:15-14:45 Εφηβικό (Ελεονώρα Αϊβαζίδου)

 

Εναρξη μαθημάτων 2 Οκτωβρίου!

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής!

 Επέλεξε το τμήμα ή τα τμήματα που σε ενδιαφέρουν και κάνε την εγγραφή σου άμεσα!

 

Πληροφορίες/εγγραφές: 6997165761

omniatheater@gmail.com

 

 

 ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Το μάθημα περιλαμβάνει ασκήσεις επικοινωνίας και διά-δρασης, ομαδικούς και ατομικούς αυτοσχεδιασμούς, τρόπους αφήγησης και υπόκρισης, ενασχόληση με λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα. Πώς διαμορφώνω έναν ρόλο βάσει της πρόθεσής του, πώς αλληλεπιδρώ με τα άλλα σκηνικά σώματα, πώς και με ποια εκφραστικά μέσα υποστηρίζω το δημιουργικό μου πλάνο; Φαντασία, επικοινωνία, εκφραστικότητα, ομαδικότητα, δημιουργία.

 

 ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ (11-16)

Στο τμήμα θεάτρου για εφήβους θα διερευνήσουμε ποιότητες κίνησης και έκφρασης μέσα από αυτοσχεδιασμούς και κινησιολογικές/διαδραστικές ασκήσεις που σκοπό έχουν να προάγουν την εκφραστικότητα, την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα και την ομαδικότητα. Ο λόγος επίσης θα καταλάβει σημαντικό κομμάτι του μαθήματος μέσα από δράσεις και διαδράσεις, συνθήκες και συναισθήματα, με αφορμή λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα. Τα παιδιά θα έρθουν επίσης σε επαφή με το δημιουργικό κομμάτι της γραφής δικών τους κειμένων πάνω σε θεματικές που θα μας απασχολήσουν.

 

 ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ (5-10)

Οι μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιούνται στο μάθημα είναι το θεατρικό παιχνίδι, η παραμυθιακή αφήγηση, το εκπαιδευτικό δράμα και η δραματοποίηση. Με την βοήθεια αισθητηριακών ασκήσεων, ασκήσεων παρατηρητικότητας, φωνής, αναπνοής, κίνησης και μέσα από αυτοσχεδιασμούς, παντομίμα και παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά κατορθώνουν τόσο να κατανοήσουν τον εαυτό τους, όσο και τους άλλους , αλλά και τον γύρω χώρο. Στόχος είναι η σωματική έκφραση, η επαφή με το συναίσθημα, η καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης και της φαντασίας, καθώς και των κοινωνικών δεξιοτήτων. Τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να σχεδιάζουν την δική τους παράσταση, εφόσον γνωρίζουν τους χώρους και τους ρόλους του θεάτρου (τον σκηνοθέτη, τον ηθοποιό, τον ενδυματολόγο, τον σκηνογράφο), με βιωματικό τρόπο και, φυσικά, πάνω από όλα, μέσα από το παιχνίδι.

 

 ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ

Στο εργαστήριο του κινητικού αυτοσχεδιασμού θα ερευνήσουμε την κίνηση του σώματος μέσω του παιχνιδιού και του θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Η ενεργοποίηση της φαντασίας και η συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων του σώματος είναι οι βασικοί στόχοι του εργαστηρίου. Παράλληλα η ομαδικότητα, η σχέση του σώματος με το χώρο, η θεατρικότητα του σώματος, η ποιότητα της κίνησης είναι στοιχεία που θα αναζητηθούν καθ’ όλη την διάρκεια των συναντήσεων. 

 

ΦΩΝΗΤΙΚΗ

Η ορθή χρήση του φωνητικού οργάνου. Μέσα από την αναπνοή, την άρθρωση και την τοποθέτηση της φωνής. Ασκήσεις αναπνοής που ενεργοποιούν και ενδυναμώνουν το διάφραγμα. Εργασία πάνω στην καθαρή και σαφή εκφορά των φθόγγων και των φωνημάτων. Εξερεύνηση των ηχείων στο σώμα και τις διαφορετικές ποιότητες ήχου που μπορούν να παραχθούν. Παιχνίδι με τα ηχοχρώματα και τα σημεία πρόσκρουσης του εκπνεόμενου αέρα. Εργασία και δοκιμές πάνω σε τραγούδια.

 

  •  Στο τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί παράσταση-παρουσίαση σε όλα τα τμήματα υποκριτικής του εργαστηρίου!

 

  • Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια σχετικά με το θέατρο όπως υποκριτική, μουσική, performance, ιστορία θεάτρου κ.ά. ως συμπληρωματική εκπαίδευση για τους σπουδαστές του εργαστηρίου σε μειωμένη γι’ αυτούς τιμή.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ


Ελεονώρα Αϊβαζίδου



Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κ.Θ.Β.Ε.  Με σπουδές κλασικής κιθάρας στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος . Εργάζεται ως ηθοποιός από το 1999. Διετέλεσε μέλος του θεάτρου τέχνης Ακτίς Αελίου (2000-2009). Συνεργάστηκε σε θεατρικές παραγωγές με το Κ.Θ.Β.Ε., με το θέατρο τέχνης Ακτίς Αελίου, με το Μικρό Θέατρο, το Κρουστόφωνο κ.α. και με τους σκηνοθέτες Γ. Ρήγα, Θ. Μουμουλίδη, Γ. Εμμανουήλ, Ν. Σακαλίδη, Ε. Δημητροπούλου, Ε. Δημοπούλου κ.α. Ενδεικτικές  παραστάσεις: « Ο Φάτσερ στις πόλεις» του Μπ. Μπρέχτ , «Ο κατα φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου, «η Μεταμόρφωση» του Φ. Κάφκα ,  «Υμπύ Τύραννος» των Α. Ζαρρύ και Π.  Μάρκαρη ,  «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τ. Ουίλιαμς , «Διαδικασίες Διακανονισμού Διαφορών» του Δ. Δημητριάδη ,«Μακμπέθ» του Ου. Σαίξπηρ , «Η τριλογία της Μήδειας» του Χ. Μύλλερ , «Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζ. Π. Σάρτρ. Έχει σκηνοθετήσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Γρανάδα» και το θεατρικό έργο της Reza de Wet «Το Μαύρο Νερό», του οποίου έχει κάνει και τη μετάφραση.

Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής, κινησιολογίας, μουσικής και φωνητικής με τους: Σ. Σακκά, Ν. Ζούκα, Λ. Αγγουριδάκη, Φ. Μ. Λάζαρη, Σ. Μαυραγάνη, Π. Μιχαηλίδη, Sai Kijima, Θ. Τερζόπουλο κ.α.

Διδάσκει υποκριτική, αυτοσχεδιασμό, φωνητική και θεατρικό τραγούδι από το 2000 σε θεατρικά εργαστήρια και δραματικές σχολές.

Έχει συνθέσει μουσική και τραγούδια για παραστάσεις  και έχει μελοποιήσει ποιήματα των Κ. Καρυωτάκη, E. A. Poe, Dylan Thomas. Μέρος του μουσικού της έργου παρουσιάστηκε με τη μορφή μουσικής παράστασης με τίτλο «Ερωτόνειρο» και με την παράσταση “A dream within a dream”. Από το 2019 έχει το μουσικό σχήμα Eleonora Soreitis poetic quartet με δικές της συνθέσεις και τραγούδια.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Eclipses group theater και ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου θεάτρου OMNIA.

 

 Μαρία Καστανάρα


Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1984. Σπούδασα στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (κατεύθυνση δραματολογία-παραστασιολογία) και Interior Design στο ΙΕΚ Ακμή. Εργάζομαι ως θεατροπαιδαγωγός σε παιδιά δημοτικού, προσχολικής και βρεφικής ηλικίας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και θεατρικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης. Έχω πάρει μέρος σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των δήμων της πόλης, καθώς και σε παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων. Έχω ασχοληθεί με την αρθρογραφία σε διαδικτυακά περιοδικά σε θεατρικές στήλες και διδάσκω θεατρικό παιχνίδι και κουκλοθέατρο στο τμήμα βοηθών βρεφονηπιοκόμων στο ΙΕΚ Δέλτα. 

 

 Χάρης Πεχλιβανίδης


Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχοντας λάβει υποτροφία από το Ι.Κ.Υ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές με τίτλο “MA in Theatre: Devised Theatre” στο Dartington College of Arts (UK). Έχει βραβευτεί́ από την ακαδημαϊκή́ κοινότητα του Α.Π.Θ. με το Βραβείο Αριστείας - Διεθνείς Διακρίσεις Αποφοίτων. Διδάσκει το μάθημα της κινησιολογίας/χορού́ σε ανώτερες δραματικές σχολές επί σειρά ετών. Έχει υπάρξει μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού Vis Motrix. Από́ το 2007 έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης, ηθοποιός και  χορευτής με το Κρατικό́ Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

 

 

OMNIA εργαστήρι θεάτρου

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελεονώρα Αϊβαζίδου

Αμύντα 7 Τ.Κ. 54631 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Τηλέφωνο: 6997 165761

omniatheater@gmail.com

https://omniatheater.blogspot.com/

https://www.facebook.com/Omniatheater18/

 

 

 

No comments:

Post a Comment