Friday, 27 August 2021

 


 

Έναρξη μαθημάτων στο εργαστήρι θεάτρου ΟΜΝΙΑ  

για τη διδακτική χρονιά 2021-22

 

Εγγραφές από 1 Σεπτεμβρίου!

Ολιγομελή τμήματα


 

 

*Υποκριτική ενηλίκων  

3ώρες

 

*Θέατρο για εφήβους  

2 ώρες (11-15 ετών)

 

*Θέατρο για παιδιά  

75΄ (5-10 ετών)

 

*Φωνητική  

90΄

 

Οι ώρες είναι εβδομαδιαίες 

 

 

"Το εργαστήρι θεάτρου OMNIA διανύει την τέταρτη συνεχή χρονιά λειτουργίας του σε έναν καινούριο χώρο στο κέντρο της πόλης! Ένας χώρος θεατρικής εκπαίδευσης που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των ενδιαφερόμενων, από τον πιο αρχάριο μέχρι τον πιο έμπειρο, από εκείνον  που θέλει να ανακαλύψει νέους τρόπους έκφρασης, ως και τον πιο συνειδητοποιημένο εκκολαπτόμενο ηθοποιό, που θέλει να εργαστεί πάνω στις βασικές αρχές του θεάτρου. Ένας πόλος έλξης ετερόκλητων ατόμων και ιδιοσυγκρασιών που μέσα από την κοινή συνιστώσα των μαθημάτων θεάτρου θα συγκλίνουν, θα αλληλεπιδράσουν, θα επικοινωνήσουν, θα δημιουργήσουν."

 

Υποκριτική ενηλίκων

Το μάθημα περιλαμβάνει ασκήσεις επικοινωνίας και διά-δρασης, ομαδικούς και ατομικούς αυτοσχεδιασμούς, κινησιολογία, τρόπους αφήγησης, ενασχόληση με λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα. Πώς διαμορφώνω έναν ρόλο βάσει της πρόθεσής του, πώς αλληλεπιδρώ με τα άλλα σκηνικά σώματα, πώς και με ποια εκφραστικά μέσα υποστηρίζω το δημιουργικό μου πλάνο; Φαντασία, επικοινωνία, εκφραστικότητα, ομαδικότητα, δημιουργία.

 

Θέατρο για εφήβους 11-15

Στο τμήμα θεάτρου για εφήβους θα διερευνήσουμε ποιότητες κίνησης και έκφρασης μέσα από αυτοσχεδιασμούς και κινησιολογικές/διαδραστικές ασκήσεις που σκοπό έχουν να προάγουν την εκφραστικότητα, την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα και την ομαδικότητα. Ο λόγος επίσης θα καταλάβει σημαντικό κομμάτι του μαθήματος μέσα από δράσεις και διαδράσεις, συνθήκες και συναισθήματα, με αφορμή λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα. Τα παιδιά θα έρθουν επίσης σε επαφή με το δημιουργικό κομμάτι της γραφής δικών τους κειμένων πάνω σε θεματικές που θα μας απασχολήσουν.

 

 Θέατρο για παιδιά 5-10

Οι μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιούνται στο μάθημα είναι το θεατρικό παιχνίδι, η παραμυθιακή αφήγηση, το εκπαιδευτικό δράμα και η δραματοποίηση. Με την βοήθεια αισθητηριακών ασκήσεων, ασκήσεων παρατηρητικότητας, φωνής, αναπνοής, κίνησης και μέσα από αυτοσχεδιασμούς, παντομίμα και παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά κατορθώνουν τόσο να κατανοήσουν τον εαυτό τους, όσο και τους άλλους , αλλά και τον γύρω χώρο. Στόχος είναι η σωματική έκφραση, η επαφή με το συναίσθημα, η καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης και της φαντασίας, καθώς και των κοινωνικών δεξιοτήτων. Τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να σχεδιάζουν την δική τους παράσταση, εφόσον γνωρίζουν τους χώρους και τους ρόλους του θεάτρου (τον σκηνοθέτη, τον ηθοποιό, τον ενδυματολόγο, τον σκηνογράφο), με βιωματικό τρόπο και, φυσικά, πάνω από όλα, μέσα από το παιχνίδι.

 

 Φωνητική/Θεατρικό τραγούδι

Μέσα από την αναπνοή, την άρθρωση και την τοποθέτηση της φωνής και με ασκήσεις αναπνοής και σώματος που ενεργοποιούν και ενδυναμώνουν το διάφραγμα θα μάθουμε να ελέγχουμε τον τόνο, την δυναμική, την ένταση, τον όγκο και την καθαρότητα της φωνής. Θα εργαστούμε πάνω στην καθαρή και σαφή εκφορά των φθόγγων και των φωνημάτων. Θα Εξερευνήσουμε τα ηχεία στο σώμα μας και τις διαφορετικές ποιότητες ήχου που μπορούν να παραχθούν. Θα παίξουμε με τα ηχοχρώματα και τα σημεία πρόσκρουσης του εκπνεόμενου αέρα.

Το τραγούδι ως σύνδεση με τη σκηνική παρουσία. Δεν τραγουδάμε όλα τα τραγούδια με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν όμως βασικοί άξονες που θα πρέπει να έχουν κατακτηθεί για να μπορεί κάποιος να επιλέξει τους τρόπους και τους χειρισμούς που θα επιλέξει για την εκάστοτε ερμηνεία. Γιατί το τραγούδι δεν είναι μόνο νότες, είναι ανάσα, έκφραση, εκφορά, συναίσθημα και καθαρότητα πρόθεσης. Είναι απαραίτητο αυτό που λέμε «καλή» φωνή; Ο καθένας μπορεί να τραγουδήσει αρκεί να ξέρει γιατί το κάνει. Το θεατρικό τραγούδι δεν είναι τίποτα άλλο από ερμηνεία ενός ρόλου που εμπεριέχει νότες.

 

 

 

Ø  👉Στο τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί παράσταση-παρουσίαση σε όλα τα τμήματα υποκριτικής του εργαστηρίου!

👉Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια σχετικά με το θέατρο όπως υποκριτική, μουσική, performance,ιστορία θεάτρου κ.α. ως συμπληρωματική εκπαίδευση για τους σπουδαστές του εργαστηρίου.


 

 

 

OMNIA εργαστήρι θεάτρου

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελεονώρα Αϊβαζίδου

Αμύντα 7 Τ.Κ. 54631 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Τηλέφωνο: 6997 165761

omniatheater@gmail.com

https://omniatheater.blogspot.com/

https://www.facebook.com/Omniatheater18/

 

No comments:

Post a Comment